SELAMAT DATANG KEPADA PENGUNJUNG2 YANG SUDI KE BLOG SAYA...TERIMA KASIH

Sabtu, 14 April 2012

Handmade coklat lagiS

Sesuai dijadikan sbg Door Gift atau cenderahati utk majlis2 keraian spt Majlis hari lahir, Akikah, Potong jambul, perkahwinan dan sbgainya. 1pek - 2pcs - Rm1.20 Praline - Mix Fruits , Nuts Pembungkusan spt didlm gambar. Utk pek lain harga boleh runding. Berminat boleh email ke ..syarifah_elun07@yahoo.com.my

Khamis, 12 April 2012

Lengkong kering Lagi...





Utk tempahan lebih dari 1kg , sila buat awal seminggu ye sbb takut lambat kering dgn cuaca tak menentu skrg ne.
Utk warna , boleh buat pilihan sendiri atau ikut warna yg telah disediakan.
utk bentuk/corak, boleh bincang dulu.

Harga seperti berikut:
Rm 10 -> 500gm
Rm 18 -> 1kg-5kg

Penghantaran disediakan bg kawasan Daerah batu Pahat, utk luar kawasan penghantaran Pos M'sia digunakan.Nak ambil sendiri pon boleh.Bgtau je nak jumpa kat mane(utk kawasan batu Pahat)

kek Coklat Lembab (bakar)



Kek Coklat Lembab ne versi bakar.Nampak mcm agak kering sikit.Kene tunggu sejuk betul baru sedap dimakan dan terasa kelembapannyer.Nak sedap lagi letak dlm peti air sebelum dihidangkan.Kalau suka boleh tuangkan coklat ganache dan coklat rice kat atas tu...yummmyy.Kek ne dibuat utk mkn2 sendiri je...x letak toping pon sedap gak...licinnnn...hehehehe

utk sesiapa yg teringin nak mkn kek Coklat ne boleh buat tempahan...
Sebiji kek ne cuma - Rm25 je
kalau nak toping (coklat cair + coklat rise_ - tambah Rm5 je

Utk kawasan Batu Pahat, penghantaran disediakan.
utk luar kawasan perkhidmatan Pos M'sia digunakan (Pos laju @ Pos Express)ikut permintaan perlanggan la ye...

Sabtu, 31 Mac 2012

MEE SIPUT

DONUT GEBUSSSS





Donut ne buat utk jiran yg akan mengadakan kenduri dirumahnye pd mlm ini.Disini kita share resepi ye, resepi ne saya dapat dr kelas Frozen Food di kolej komuniti yg saya hadir pd 2 tahun yg lalu.pd sape2 yg berminat nak salin resepi ne , saya alu2kan...mmg gebu dan sedap.

Bahan-bahan;
500 gm tepung gandum
1/2 peket mauripan
125gm gula
1/2 biji telur (optional)saya x letak
250ml air suam (utk mempercepatkan proses kembang pd donut)
50gm shortening/marjerin
sedikit garam

1 cawan gula halus - utk digaul pd Donut yg dah siap digoreng

Cara-cara:
- Satukan bhn2 kering, gaul rata.
- Campurkan air suam sedikit2 sambil diuli perlahan2 sehingga adunan menjadi doh.
- Jika letak telur, campurkan telur sblum memasukkan air suam.
- Bila adunan sudah agak kenyal , gaulkan dgn shortening dan uli lg sehingga adunan tak lekat ditangan.
- Bentukkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki.
- Biarkan hingga adunan naik 2x ganda, tp jgn terlampau naik sbb bila digoreng x cantik.
- Sedia utk dihidang.

Selamat Mencuba

Kek Batik Comot..



Kenapa kek batik ne dipanggil KBC???...hehehe sebenarnye x de ape2 citer pon, just suka2 je.Disbbkan kek ne comot semasa dipotong..tu je la kot.Ok la kat bawah ne kita share resepinye ye....>>>

Bhn2
1 ketul butter (biarkan pd suhu bilik)
1 peket milo kecil
1 tin susu pekat (kalau x nak manis sgt jgn habiskan)
2 pek biskut marie (dipatah 4)
2-4 biji telur (kalau x letak pon x pe)

Cara-cara ;
- Cairkan butter dlm kuali dgn api yg kecil, jgn sampai berminyak.
- Masukkan susu,kacau rata.
- Masukkan pula milo dan kacau lagi
- Pecahkan telur, gaul sebati, pastikan telur betul2 masak.
- Bila nampak agak pekat je , boleh la dimasukkan biskut marie tadi.
- Lepastu gaul cepat sampai betul2 sebati/rata.
- Bila dah sebati semua, boleh la dimasukkan ke dlm loyang yg dialas plastik/aluminium foil, supaya memudahkan proses pengeluaran.
- Simpan didlm peti ais selama 2-3 jam/semalaman.
- Sedia dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA.

kek Coklat Lembab



Sebenarnya kek ne dibuat utk dibawa ke sekolah Tabika yg akan mengadakan gotong royong bersama ibubapa.Tapi disebabkan hujan dari pagi sampai ke t/hari, so x dapat la kek ne dijamu utk majlis tu.Apalagi buat makan sendiri je la....;>>>

Lengkong Kering aka Agar2 Kering


Lengkong Kering yg siap dipek utk diposkan kpd Kak Lin yg tinggal dikulai.Terima kasih atas tempahan beliau.Alhamdulillah sempat juga kering lengkong2 ne walaupun waktu skrg ne musim hujan tak menentu.kak Lin order 2kg, tapi dapat siapkan 1kg je dulu.Insyaallah kalau sempat nanti buat lagi sekilo.Harap maaf ye Kak Lin...;)

Isnin, 26 Mac 2012

KUIH CARA BERLAUK

Kuih Keria




Inilah yang dinamakan kuih keria.Ia terhasil dr campuran tepung dan keledek rebus.Bahan-bahan yg mudah didapati dan senang je cara2 nya.tapi kalau silap gerenti x jadi....Gambar kat atas tu nampak cantikkan?...hehehetu la gambar sebelum dan selepas digoreng.Tapi tau la malang nye nasib aritu kan.Bab goreng ok, time nak sira dgn gula tu...hancussss.Ntah x tau mana silapnyer....jom la kita tgok2 je ye...

Gambo yg atas sekali terhasil bila kuih keria dah hansur, terpakse la gaul rata2 dgn gula yg nak disira tu , pastu tuangkan ke dlm loyang dan mampat kan....nama kuih tu tak tau nak letan nama apa. Ape2 je la...hehehe, yg penting sedappp...

Coklat Lagi



Homemade Coklat - Promosi Mac/April 2012
1pcs - rm0.60
Minima order 50 pcs.
kalau ada yg teringin nak mkn tu , jgn segan2 email/sms/ibox ye....;-))

Filling
-Mix fruit
-Kacang tanah

Ahad, 26 Februari 2012

Coklat Oreo




Coklat Oreo 2 Layer (DwiWarna)
Sesuai utk mkn2 atau dibuat cenderahati utk majlis2 keramaian seperti Majlis hari Lahir, Cukur Jambul Akikah dan sebagainyer.
1 pcs - Rm1.20
500 pcs dan keatas - Rm1
(harga tidak termasuk kos penghantaran)
harga diatas adalah merujuk pembungkusan seperti dlm gambar.




Lolichoc 2 Layer (Dwiwarna) 

Rm1.20/pcs
Rm 1.00 utk 500pcs dan keatas




Lolichoc 

1pcs - Rm1.20
500pcs dan keatas - Rm1.00

Coklat Bungkus



Promosi bulan Mac 2012

Coklat Bungkus inti kacang
Sesuai utk makan2 atau dijadikan cenderahati utk sebarang majlis seperti Hari Lahir dan sebagainyer.
1pcs - Rm 0.60
500pcs dan keatas - Rm 0.50/pcs
(harga tidak termasuk kos pos )

Utk kawasan Batu Pahat , penghantaran disediakan atau boleh ambil sendiri disteyen2 minyak terpilih dikawasan berhampiran Batu Pahat (termasuk Parit Raja, Sri gading , Yong Peng dan arah ke Bandar Batu Pahat) .Utk tempat2 yg tidak disebutkan , pembeli boleh nyatakan sendiri supaya memudahkan proses penghantaran barang.


Sabtu, 4 Februari 2012

KEK PISANG KUKUS



KELAS KEK LAPIS Sarawak

Kelas ne dibuat pertengahan tahun lepas diBalai raya Kg.Baru Parit Yaani yg dihadiri oleh penduduk2 kg Baru terutamanyer kaum ibu termasuklah saya.Kelas ne mengajar kita bagaimana membuat Kek Lapis Sarawak dan cara2 melapis kek.Seronok tengok dorang buat....










APAM DOTDOT aka APAM MEKAR


Gara gara terlebih masa mengukus , mekar la jadinyer apam dot dot ku ini....hahahaha

BISKUT RAYA 2011

Dah terlanjur buka blog ne update je la....hehehe
cuci mata pd yg berminat boleh buat tempahan ye, w/pon nama biskut raya x semestinyer order time raye je, ari2 biasa pon tempahan diterima juga....kalau tak order tgok2 aje pun x pe, tak kene bayar pon....;-)

Biskut Susu


Tat Nenas

Jejari Coklat

Almond London

Biskut Conflake

Biskut coklat cip

Lengkong Kering

Snow Almond