SELAMAT DATANG KEPADA PENGUNJUNG2 YANG SUDI KE BLOG SAYA...TERIMA KASIH

Sabtu, 31 Mac 2012

MEE SIPUT

DONUT GEBUSSSS





Donut ne buat utk jiran yg akan mengadakan kenduri dirumahnye pd mlm ini.Disini kita share resepi ye, resepi ne saya dapat dr kelas Frozen Food di kolej komuniti yg saya hadir pd 2 tahun yg lalu.pd sape2 yg berminat nak salin resepi ne , saya alu2kan...mmg gebu dan sedap.

Bahan-bahan;
500 gm tepung gandum
1/2 peket mauripan
125gm gula
1/2 biji telur (optional)saya x letak
250ml air suam (utk mempercepatkan proses kembang pd donut)
50gm shortening/marjerin
sedikit garam

1 cawan gula halus - utk digaul pd Donut yg dah siap digoreng

Cara-cara:
- Satukan bhn2 kering, gaul rata.
- Campurkan air suam sedikit2 sambil diuli perlahan2 sehingga adunan menjadi doh.
- Jika letak telur, campurkan telur sblum memasukkan air suam.
- Bila adunan sudah agak kenyal , gaulkan dgn shortening dan uli lg sehingga adunan tak lekat ditangan.
- Bentukkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki.
- Biarkan hingga adunan naik 2x ganda, tp jgn terlampau naik sbb bila digoreng x cantik.
- Sedia utk dihidang.

Selamat Mencuba

Kek Batik Comot..



Kenapa kek batik ne dipanggil KBC???...hehehe sebenarnye x de ape2 citer pon, just suka2 je.Disbbkan kek ne comot semasa dipotong..tu je la kot.Ok la kat bawah ne kita share resepinye ye....>>>

Bhn2
1 ketul butter (biarkan pd suhu bilik)
1 peket milo kecil
1 tin susu pekat (kalau x nak manis sgt jgn habiskan)
2 pek biskut marie (dipatah 4)
2-4 biji telur (kalau x letak pon x pe)

Cara-cara ;
- Cairkan butter dlm kuali dgn api yg kecil, jgn sampai berminyak.
- Masukkan susu,kacau rata.
- Masukkan pula milo dan kacau lagi
- Pecahkan telur, gaul sebati, pastikan telur betul2 masak.
- Bila nampak agak pekat je , boleh la dimasukkan biskut marie tadi.
- Lepastu gaul cepat sampai betul2 sebati/rata.
- Bila dah sebati semua, boleh la dimasukkan ke dlm loyang yg dialas plastik/aluminium foil, supaya memudahkan proses pengeluaran.
- Simpan didlm peti ais selama 2-3 jam/semalaman.
- Sedia dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA.

kek Coklat Lembab



Sebenarnya kek ne dibuat utk dibawa ke sekolah Tabika yg akan mengadakan gotong royong bersama ibubapa.Tapi disebabkan hujan dari pagi sampai ke t/hari, so x dapat la kek ne dijamu utk majlis tu.Apalagi buat makan sendiri je la....;>>>

Lengkong Kering aka Agar2 Kering


Lengkong Kering yg siap dipek utk diposkan kpd Kak Lin yg tinggal dikulai.Terima kasih atas tempahan beliau.Alhamdulillah sempat juga kering lengkong2 ne walaupun waktu skrg ne musim hujan tak menentu.kak Lin order 2kg, tapi dapat siapkan 1kg je dulu.Insyaallah kalau sempat nanti buat lagi sekilo.Harap maaf ye Kak Lin...;)

Isnin, 26 Mac 2012

KUIH CARA BERLAUK

Kuih Keria




Inilah yang dinamakan kuih keria.Ia terhasil dr campuran tepung dan keledek rebus.Bahan-bahan yg mudah didapati dan senang je cara2 nya.tapi kalau silap gerenti x jadi....Gambar kat atas tu nampak cantikkan?...hehehetu la gambar sebelum dan selepas digoreng.Tapi tau la malang nye nasib aritu kan.Bab goreng ok, time nak sira dgn gula tu...hancussss.Ntah x tau mana silapnyer....jom la kita tgok2 je ye...

Gambo yg atas sekali terhasil bila kuih keria dah hansur, terpakse la gaul rata2 dgn gula yg nak disira tu , pastu tuangkan ke dlm loyang dan mampat kan....nama kuih tu tak tau nak letan nama apa. Ape2 je la...hehehe, yg penting sedappp...

Coklat Lagi



Homemade Coklat - Promosi Mac/April 2012
1pcs - rm0.60
Minima order 50 pcs.
kalau ada yg teringin nak mkn tu , jgn segan2 email/sms/ibox ye....;-))

Filling
-Mix fruit
-Kacang tanah